Pernilla Johansson uppmärksammas på Årets eldsjäl

0


Årets eldsjäl uppmärksammar TiP Muay Thais projekt Frysbox och Pernilla Johansson som grundat projektet.

Folkspel gjorde en film som visades på Bingolotto tidigare i år, den ni ser högst upp och så här skriver de på sin hemsida:

Som polis såg hon de sysslolösa ungdomarna. Som flerfaldig världsmästare i thaiboxning såg hon en lösning.
– Vi använder thaiboxning för att öppna upp för en stärkande dialog med ungdomar, säger eldsjälen Pernilla Johansson.

Under sin tid som närpolis i Kista, en förort till Stockholm, såg Pernilla Johansson väldigt många ungdomar som hängde runt på torget utan att ha något att göra.

– Det gjorde att många trillade in på det kriminella, det var mycket personrån och sådana saker men egentligen handlar det bara om att alla ungdomar vill bli sedda och bekräftade, säger Pernilla Johansson.

Då fick hon idén att starta något som kunde fånga upp de som hamnat snett. Som flerfaldig världsmästare och ordförande i thaiboxningsföreningen TiP Muay Thai ligger hennes passion i kampsporten och tillsammans med Fryshuset startade hon det sociala projektet Frysbox.

– Vi använder thaiboxning som verktyg för att öppna upp för en stärkande dialog med ungdomar som kanske inte mår så bra eller behöver en bättre självkänsla. Här får de en positiv tillhörighet inom idrotten, något att göra och kan träffa andra ungdomar och människor i föreningen vilket gör att det inte hamnar i fel miljö.

Frysbox riktar sig i första hand till ungdomar mellan 13-19 år och förutom träningen arbetar de mycket med utbildning. Allt från värderingar och attityder till hur de kan stärka sin självkänsla och sitt självförtroende.

– Det är så häftigt att se ungdomarna växa, det går så fort. Efter bara några gånger ser man alltid en förändring. I både attityd men också vad de lär sig och hur de är mot varandra. Att se människor växa är det roligaste som finns, det är ett jättehäftigt kvitto på att det vi gör fungerar.

Pernilla tycker att det är viktigt att ge ungdomarna en tillhörighet och kombinerat med ett bra ledarskap och en stark värdegrund finns det mycket att vinna.

– Kampsport och dialog, det är två underbart bra verktyg att jobba med. Kampsporten är i sig det bästa träningsredskap man har. Den är väldigt allsidig och medför en disciplin och ödmjukhet som inte finns i andra sporter, det är så mycket mer än bara träning.

– Jag skulle vilja uppmana alla andra kampsportsföreningar att starta upp träning med dialog. Det har gett jättebra resultat för oss och vi ser verkligen en förändring hos våra ungdomar. Det är jätteroligt att se, det är det som gör att man vill fortsätta.

Share.